Sundial

Sundial, Mile End, London 1998

Commission for Bethnal Green Housing Association, the frontispiece for a new housing development.

Reinforced concrete, 25mm thick float glass, mirror

Mile End is a diverse multicultural area, this informed my approach to the design, and my proposal was chosen by popular vote by the residents of the area.  The monolithic sculpture is the gnomon to a sundial laid out in the cobbles around it.

The Sundial evokes the connection between the earth and the sky. It reveals changing atmospheres, the rhythm of the days and months. It reinforces the viewer’s relationship to the seasons within an urban, anthropocentric environment.

During workshops in local schools we made sundials and orreries, exploring concepts of Time and Space.

I also developed a system to cast glass within concrete in conjunction with a specialist glass engineer at Ove Arup

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *