Wave

Wave

Saltash Millennium Park, Cornwall, 2000

Aluminium and glass

Commissioned by Groundwork and Caradon County Council

The sculpture was selected from open competition and through consultation with local people. The commission included workshops with local children, talks and displays to involve and give ownership to the local community. It is situated by the river Tamar in the Millennium Park, built on a landfill site, including artworks, designed seating and railings and a BMX track. I also mentored a local artist during all phases of the commission.

The sculpture is a symbol of regeneration. It takes its inspiration from the Brunel Railway Bridge which can be seen from the site. It is made from sheet aluminium fins, slotting onto a central axis and bolted at each end.

The fins have glass magnifying lenses set into portholes along their length to distort the landscape. The idea is to visually link the surrounding area to the sculpture directly, while giving the local viewer a new perspective on their home, and on the ex-landfill park through the distortions of the lenses.

The aluminium fins which comprise the sculpture were milled at the nearby Devonport Royal Dockyards.

We used state of the art technology, more normally used to make components for nuclear submarines.

This process echoes the technical excellence and industrial prowess the area was famous for during the Brunel era.

The ‘flatpack’ sculpture was then assembled on site over a week.

Each ‘fin’ slots onto the square axel which is bolted onto a pad foundation via three footings

The whole piece is then tightened up using 80mm nuts

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *