Sophy King

Art, Landscape, Environment

Pods

 

Concrete, steel, glass

These sculptures comprise repeated elements, fitted together to create the work. The parts are not quite mass- but maybe midi-production.
They have potential for multiple variation.
The recurring components evoke the idea of the whole being greater than the sum of the parts.

These are both totem and wayfinding sculpture.  Looking through the inset lenses gives an alternative view on the surroundings, inviting you to find your own reality.

 

 

Reach Art Project Designs

The Reach Art Project’s community engagement program led to designs for the regeneration of the Promenade at Lytham St Anne’s.  The concept is to create a bold new multi-functional public space. Plenty of seating and lighting are installed to make a space for meeting, chatting, picnicking.  Space is retained for everyday parking, which is transformed into an arts and crafts market on special occasions.  Further towards the swimming pool is a circular space which can be used for events and performances. 

The designs for this part of the promenade blur the boundaries between different elements of the area and create connections between the distinct character areas of the town, the promenade and the beach/dunes.  Sightlines are opened up and emphasized to create more connection and help wayfinding

We delivered workshops to several schools and community groups in the area as well as drop-in workshops around the town, and the project culminated in the Reach Art Festival that animated the promenade.

 
 

Stockport Women’s Aid Gardens

 

Stockport Womens Aid Gardens, 2011

Stockport Womens Aid commissioned me to landscape the external areas of their Refuge. The shelter houses vulnerable women and their children for periods of between 2 months and a year. For a budget of only £6000 they wanted to refurbish an existing play area, and to create a ‘calm space’ for residents to sit and relax.

Consultation identified specific problems, firstly the play area had a ‘prisonyard feel’. There was a lack of colour. Also it did not cater to the wide age ranges of the resident children.

Murals on the walls, devised with the children, inspire imaginative play and draw the eye away from the security spikes. The markings on the floor add colour. The existing playhouse given its own space to link up with colourful planting. The space seems friendlier and full of life.

The resident children left handprints on the walls. This serves to give them ownership of the space and also to reassure future residents that they are not alone.

An unused lawned area at the back of the refuge was transformed into a peaceful garden with seating, herb bed and planting. The children expressed a need for a ‘hidey-hole’ and we built a living willow shelter which will continue to grow.

The planting was designed to give interest throughout the year and to to require minimal maintenance. The residents, however, enjoy tending it and picking herbs for cooking. In time climbers will cover the walls, adding to the feeling of the ‘Secret Garden’, a haven from the city around them.